Tuesday, October 11, 2011

EU aranžman - CANCEL ?

Ako bi se desilo da jednog dana Albanija, Srbija, ostatak regiona uđu prije nas u EU, to bi bilo samo zato što mi ne bismo htjeli da uđemo. Ali to je samo ako, naravno. Apsurdan kondicional.
Naravno, da mi nikada ne bismo imali takav hir, pa ni kad bi Milo u najvećem ludilu rekao tako. Jer mi želimo da budemo dio evropske porodice. I sav ovaj put u zadnjih pet godina je podređen tome. I trtljanje o EU i integracijama (sa sve istoimenim smjerovima na fakultetu); i sve priče  da ćemo iskorijeniti mafiju, korupciju, nepotizam... poštovati ustav (koji garantuje sva prava evropske pravne tradicije i prakse na čelu sa osnovnim ljudskim pravima), unaprijediti ,,državu socijalne pravde“... Sve je to bilo zbog EU.
Nismo ludi da obesmislimo sve to zaključno sa evropskim institucijama koje se polomismo da ispoštujemo, koje nam sijaju kao sunce svete zemlje. Zamislite da sada nemaju za nas nikakvog političkog i kulturnog značaja Strazbur, Brisel, Hag...


A čini se da smo se počeli okretat na drugu bandu! Ukoliko niste već čuli, obustavite sve navedene radnje koje radite u pravcu Evropske unije, propise vratite, zakone amendirajte, mijenjajte Ustav! Jer Evropska unija i nije baš put kojim Crna Gora treba da ide.
Da li se propaganda već kuva? Milo polako najavljuje svoju novu politiku koja će vjerovatno dobiti maha za nekoliko mjeseci, možda za par godina dobije cijelu grupu sa programom koji će biti usmjeren protiv ulaska Crne Gore u EU. A najave su počele tako što je Milo provukao kroz svoj govor da Evropska unija možda i nije pravi smjer kojim Crna Gora želi da ide. Zatim je uslijedilo istraživanje CEDEM-a po kojem podrška građana EU opada. Vjerovatno i jeste tako. Problem nastaje onda kada RTCG kao udarnu vijest na dnevniku stavi rezultate ovog istraživanja naglašavajući tu manju podršku. A onda, što je najveći hit ovog medija koji puni narodu glavu rečenicama i idejama koje dobijaju kao nalog, kao prvu vijest na dnevniku u pola 8 stavi izjavu izvjesnog Žan Pol Karterona, osnivača i predsjedavajućeg  Krans Montana foruma, o tome kako je „najbolje da ne idemo u EU“ Polako. Nije preša. RTCG koji do juče bukvalno promovisali EU kao jedini put razvoja i prosperiteta (kakve izlizane riječi) Crne Gore i s ponosom prenosili našem narodu da smo mi  ne samo na dobrom putu ka EU već smo i lideri u regionu što se evropskih integracija tiče! Dakle, očekujte da od sada RTCG propagira ovakvu politiku, samo čitajte odnosno slušajte između redova koje vijesti vam provlače i koje misli. E sad.  Riječi Karterona su da Crna Gora treba sama da gradi svoju budućnost.

Prvo. O ulasku u Evropsku uniju i samom konceptu ove zajednice postoji toliko mnogo mišljenja i toliko različitih stavova i teorija raznoraznih stručnjaka da je bolesno izdvajati jednog koji je protiv EU i prenositi njegove riječi u dnevniku. Da ne govorim o tome kako mi jedva čekamo da neko nešto kaže da bi prenijeli riječi a da 90% građana pojma nema ko je dotična osoba.

Drugo. Mizerno je to što su ovi ljudi, koji god da su (a zna se čiji su) našli ovoga čovjeka i pitali ga da za dnevnik RTCG kaže šta misli o ulasku Crne Gore u EU, sigurno znajući njegove stavove. A đe ga nađoste! Još bolja stvar je fotografija njega i Mila, vjerovatno sa tog foruma, đe sjede zajedno i Milo jako zabrinuto sluša šta priča Karteron, mora da je jadnik ukapirao u tom trenutku šta je zapravo EU i koliko će nam (mu) ulazak štetit.

Treće. Mi nećemo nikad ništa napravit ukoliko nas ne pritisne neko izvana i ne kaže nam da uradimo to i to do određenog roka. Drž’te se Evropske unije jer ako nas ne iskontrolišu nećemo se vadit iz ovog beznađa.

Ovako se počinje. Ponavljaju se rečenice i termini koji vam uđu u uho, pišu se članci i ubacuju vijesti, i vi se jednostavno priviknete na njih.

Pitanje je zbog čega sada Milu ne odgovara Evropska unija. A to ćemo saznat uskoro. Jedva čekam!


Varna

1 comment:

  1. svaka čast. Samo nastavite sa ovako raznolikim tekstovima... Svidjaju mi se teme i način na koji pišete. Trebalo bi malo da poradite na marketingu - da vise ljudi sazna za blogofanzinA! :)

    Oliver D. je strašan tip, recite mu da ima pozdrave iz EU.

    ReplyDelete