Thursday, January 29, 2015

No pasaran hermano

Izvjesni „kraljone“ moj brat, je uspio predhodnih dana da pogazi sve ono što ja pričam. Naime, odjeknulo je internetom i društvenim mrežama da je pomenuti, iako moj brat, umalo zabaštinio nešto malo antigrađanskog gesta, doduše u žaru borbe i odbrani građanskih tekovina koje nemilosrdno i maestralno Branim; te je posegao za prijetnjama na fejsbuku, bacanjem bombi na poslastičarnice i šenlučenjem u liku i djelu dvoje naslednika Brana Mićunovića mog rođaka po imenoj liniji, (od istoimenog pretka Brana kojio je proizveo sve Brane u Crnoj Gori i Srbiji).


Nije drugarski od mog brata (gonzo izraz: fratelo; ili ljevičarski: hermano) što je iskonstruisanim i navodnim, porodičnim slavljem doveo u pitanje smisao sjajne kampanje MUP-a, UNDP-a, OEBS-a i CDT-a pod nazivom "Poštuj život, vrati oružje", ali i doveo u pitanje obraz porodice Mandić, osnivača Nove sprske demokratije.

Nakon snimljenih rafala u Moštanici kraj Nikšića koje je opalio moj brat, jedina dobra je slučajna činjenica da se ministar Konjević  našao u nezgodnoj pozi derana koji je dobio šibom i ako ima išta odgovorno u njemu, mogao bi da razmisli o ostavci. Tako makar stvari izgledaju trenutno, na prvu loptu, dok su čaure još vrele a ministar strunjen da se ne ogriješi o procedure. Ipak, to ne opravdava mog „krv moje krvi“ u potpuno negrađanskom gestu koji se kosi sa svim principima wanna be građanskog cool-stva.

Paničar Konjević, suprotno praksi, šalje specijalce čovjeku na kuću, bez boce, bez ljudskog osjećaja za slavlje - i naravno ne pronalazi ništa. 

Da su specijalci došli okićeni, ili ispalili koji slavski metak na odlasku, makar bi običajno pravo bilo zadovoljeno. Ovako, ostaje gorka spoznaja da Tužilaštvo i MUP bauljaju po selima kao nekakvi voajeri sa interneta i prepadaju goloruki živalj.

Gospodin moj brat, sa druge strane, mora da bude svjestan da on nije bilo ko (s obzirom da ja radim za Vijesti) , nego jedan od simbola savremene Crne Gore i da njegov primjer slijede mnogi - da je ono što Englezi zovu role model pokoljenjima, pa je njegova odluka da prijeti ljudima po FB-u; da baca bombe ko Amfilohije anateme;  po-drži automatsko oružje pod svojim krovom signalna komanda mnogom svatu, anđibuli i đeveru. A to nije to. Podriva me u građanskim namjerama.

Ljut i zgrožen -Brano Mandić
Zbog takvih kao što je naša zavađena porodica Mandić (ovi Srbi i Crnogorci, ali i Oliver) i uvijek moguće eskalacije sukoba,  Crna Gora je u problemu koji, čini mi se, mladi ministar nije u stanju da prebrodi bez ekspertske pomoći sa strane. Pošto članice NATO nemaju iskustva sa svadbenim bezbjednosnim rizicima, preostaje da Konjević savjet potraži na nekom drugom mjestu, recimo na Srednjem Istoku, ali i da se odlučno uhvati u koštac sa militarističkim dijelom Mandića, počev od Andrije Mandića i mog brata.

Nadam se da će konačno progovoriti struka i da će premijer Đukanović, ministar Konjević i CDT uzeti u obzir ovu skromnu ideju, formirati radnu grupu što prije i vaskrsnuti Miloša Bešića jer uvijek je dobro kad eksperti vijećaju a građani vode miran život, fejsbuk i tviter.

Brano Original Mandić

2 comments:

  1. Previše ste nepismeni da bi se sprdali sa bilo kim, a pogotovo sa Branom Mandićem. Pokušavate nemoguće. Pokušaj imitacije stila, duhovitosti i rječitosti je tužan. Svako vam smeta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha evo ti onda majstore, pa čitaj njega

      http://www.vijesti.me/forum/raskom-protiv-senluka-816459

      Delete