Thursday, November 21, 2013

U Mojkovcu: DPS bolji od DPS-a

Aranđelovdan u Mojkovcu. U sijenci današnjeg incidenta u skupštini i Aranđelovdana (ove godine masna slava), Gabriel Blanko se, tragom lisičje face i prelogične izjave  Markovića Duška, zaputio ka obodima nekadašnjeg mojkovačkog  jalovišta da opipa puls grada pomenutog policajca. Gabrijel Blanko sa lica mjesta u proporođenom gradu, prenosi nam utiske prvih dana vladavine DPS-a u Mojkovcu. Kako građani vide istorijski obrt u svom malom gradu...

Nedavno održani lokalni izbori u Mojkovcu donijeli su neočekivan kopernikanski obrt svojevrstan samo crnogorskoj političkoj zbilji: građani ove prezadužene opštine koja je među najgorim u državi po pitanjima životnog standarda, prirodnog priraštaja i zaposlenosti, te među vodećim po siromaštvu i odlivu stanovništva, nezadovoljni radom dosadašnje lokalne uprave iz redova Demokratske partije “socijalista”, izašli su masovno na birališta i okrenuli leđa nesposobnim rukovodiocima, masovno dajući svoje glasove novoj političkoj opciji, Demokratskoj partiji “socijalista”. 

Naprasna izborna podrška smjeni vlasti ostavila je u čudu i mnoge analitičare crnogorskog političkog i premijerovog rektalnog sistema, koji nemaju adekvatno objašnjenje za ovakvu naglu promjenu političke volje. U svakom slučaju, Mojkovčani su sigurno poslali jasnu poruku vladajućem DPS-u, ukoliko nastavi sa pljačkanjem i rasprodajom državnih resursa, uništavanjem ekonomije i enormnim bogaćenjem uskog broja ljudi bliskim režimu, da su spremni da im i na narednim parlamentarnim izborima okrenu leđa i opredijele se da svoje glasove ovoga puta, za promjenu, daju DPS-u. 

Kako je rekao naš sagovornik, umotan u zastavu nove vladajuće strukture, koji je želio da ostane anoniman, “Dosta nam je više ovih lopova iz DPS-a! Omladina napušta grad, narod živi u sve većem siromaštvu, građani se pred izbore kupuju vrećom stare krtole i vrećom brašna. I to onog običnog, tip 500… Vrijeme je da damo šansu novim snagama: oni, ako ništa drugo, dijele mladi krompir i kukuruzno brašno, a obećali su i renoviranje lokalnog puta Gojakovići-Bistrica, kao i povratak FK Brskovo na staze stare slave. Zato sam danas neizmjerno srećan što smo lopove iz DPS-a poslali u opoziciju, đe im je i mjesto, a vlast dali novoj, neukaljanoj partiji, mom dragom DPS-u.”

U ovoj siromašnoj opštini je pad DPS-a i dolazak DPS-a na vlast dočekan euforijom u redovima nove vladajuće partije, koja je najavila da će dosadašnjeg nesposobnog gradonačelnika Dejana Medojevića u narednom petogodišnjem periodu zamijeniti stručnim, poštenim i neukaljanim političarem, Dejanom Medojevićem. 

Međutim, ono što je najviše privuklo pažnju je činjanica da, istaknuti funkcioner ove donedavno opozicione stranke, Duško Marković, u zagrljaju sa lokalnim mecenom Veselinom Veljovićem, koji je u proteklim danima u sklopu kampanje držao predavanja inspirisana sopstvenim magistarskim radom “Crne trojke: tamburanje političkih neistomišljenika kao umjetnost”, vidno ushićen nakon smjene vlasti izjavio: „Ovi izbori su pokazali i da oni koji su Mojkovac ruinirali nemaju više šansu. To je želja građana da se njihovi problemi počnu mijenjati na kvalitetan način i tu šansu su dali DPS-u. Ovo jeste ubjedljiva pobjeda, ali mi noćas preuzimamo odgovornost za vaše dobro. Već od sjutra preuzimamo stvar u svoje ruke, jer želimo da se u Mojkovcu ostaje i zapošljava, a ne odlazi iz njega.”*

Sve u svemu, ova mala ali ponosna opština pokazala je kako želja za demokratskim promjenama može nadvladati strah od ucjena i potkupljivanja, te poslala jasnu poruku vladajućem DPS-u da, ukoliko nešto brzo ne promijene u svom djelovanju, mogu očekivati prelazak u opozicione klupe i na nacionalnom nivou, jer je nova politička snaga u vidu DPS-a na dobrom putu da iz sivila opozicije uskoči u udobne fotelje podgoričkih državnih institucija.

* - istinit citat, vjerovali ili ne

Ekskluzivno iz preporođenog Mojkovca,
Gabriel Blanco

1 comment:

  1. Sjajno! Upravo tako, DPS pobjeđuje sebe, nadilazi sebe. Igraju šah sa sobom. Single player :))))))

    ReplyDelete