Tuesday, November 12, 2013

Povratak teokratije !

Kako Blogofanzin (kao i uvijek) ekskluzivno saznaje, u čast dvjesta godina od rođenja našeg velikog državnika i vladike – Petra II Petrovića Njegoša, njegovo veličanstvo, gospodar Crne Gore i Brdah – Milo I Đukanović, i njegovo visokopreosveštenstvo, mitropolit Crne Gore i Brdah - Amfilohije, dogovorili su se sinoć, na sastanku u vili ''Gorica'', da se Crna Gora transformiše u predsjedničku teokratiju! 


Iako je ovaj tip državnog uređenja nepoznat u političkoj teoriji i praksi (jednako kao i ''parlamentarna diktatura''), ova dva genijalna uma su zaključila da je Crna Gora idealno tlo za ovu vrstu, nama (ne)poznatog eksperimenta. Prema riječima Đukanovića, glavna karakteristika predsjedničke teokratije jeste dvovlašće, u kojem će našom državom zajednički upravljati predsjednik i mitropolit, koji će ujediniti titulu gospodara. 
Prema novoj raspodjeli, izvršna i sudska vlast će biti u ingerenciji predsjednika.
''Naravno, taj predsjednik ću biti ja'', dodao je naš skromni gospodar, što je izazvalo veliko iznenađenje kod svih prisutnih. 

Mitropolit Amfilohije je, međutim, dodao: ''Ja ću, kao nasljednik Svetog Petra Cetinjskog, biti zadužen za zakonodavnu i crkvenu vlast!'' Zbunivši na taj način krem crnogorskog novinarstva na čelu sa Radojkom Rutović aka Pandora, koja je zabilježila u svoj notes da će ispitati uzroke i posledice ovog sekularizmu sumnjivog fenomena.
Prisutni novinari su bili zainteresovani, na koji način će se  proglašavati zakoni. Na šta su od Mitropolita dobili precizan odgovora da ''neće više biti pisanijeh zakona! Usmeni zakonici i kletve se vaspostavljaju kao normativni akti! Anateme samo oko praznika'' 

Kako su zaključili crnogorski poglavari, ovakav čin je predviđen kao institucionalno ispravljanje greške koju je počinio Zeko Maniti, sekularizujući društvo, otuđivši ga tako od slatkog meda Stambola i Jerusalima.

Na sinoćnjem koktelu, gospodar i mitropolit su potpisali ukaz kojim se ujedinjuju tri crnogorske radio stanice: Radio Crne Gore, Radio Svetigora i Radio Antena M, i postaju jedinstven državni medij za pojanje i bogoumilnost pjevanog логоса. Svečanost je upriličena kroz prezentaciju zajedničkog državničkog portreta gospodara i mitropolita pod nazivom ''Polećela dva anđela'', autora Voja Stanića Tošketa, koji će biti izložen sjutra na Cetinju.   

Da li će bomba koja je bačena iz vile Gorica promijeniti stanje stvari; i da li će civilizacijski  konstrukti poput „Srbin“, „Gej“, „Ateista“ - postati prošlost? Sudeći po slici „Polećela dva anđela“, motiv je pomirenje: Srbin i Crnogorac su jedno i golišavi; gej je mainstream; a ateista je uhvaćen za bradavicu miropomazanom rukom. Da li smo na vratima velikog pomirenja u vaspostavljanju, uznesenju otjelotvorene države božije Crne Gore?

2 comments: