Tuesday, November 19, 2013

Dosije X: Darini ramovi

Potonjih dana, onih karakterističnih deja vu dana poslije nekih od izbora u Crnoj Gori, javnost glođu isti crvi sumnje i demagogije: na sada već mistični problem, kako to da opozicija opet gubi izbore, plasira se opet isti odgovor – pokradeni su izbori.


Glavno pitanje, nad kojim bi se zamislio i sam Đavo je agonija sunovrata opozicije i posebnom fenomenu u poslednjih godinu dana – o prokockavanju aduta u liku Miodraga Lekića, ličnosti koja simboliše perfektnu biografiju kako „i po znanju i po zvanju“, tako i po moralu. Nada mnogih koja je iskrcana za samo godinu dana. Toliki resurs skinuti za tako kratko vrijeme je nemoguće objasniti. A narod i influenceri društvenih mreža traže i daju odgovore uprkos dominantnom i beznadnom odgovoru da DPS krade izbore. Valjda je još nešto u pitanju.

Međutim, da li pravi građanin treba da se zadovolji time i da li je pošteno, poštenom građaninu servirati tako štur koncept odgovora  i pitanja?

 Oni koji misle da su pravi građani nude i drugačije odgovore. Dobronamjerni komenatatori na internet mrežama razvijaju ekspertske scenarije na više polja. Od stava da je opozicija prodata peta kolona, pomirena sa komforom “drugog mjesta“; preko onih racionalnijih koji tvrde da je u pitanju ništa drugo do ontološka nesposobnost, idiotizam i bezobrazluk individua koje čine opozicione redove; pa do onih zagovornika opozicione demagogije i konstantnog ponavljanja da svu krivicu snose DPSovski kradljivci glasačkih kutija i nevjernički narod sa fetišom na mazohizam.

Ipak, od svega toga, tačno je nešto sasvim drugačije prirode i nije iz domena racionalnog. U pitanju je saznanje o parapsihološkom fenomenu u politici Crne Gore. Najnovija istraživanja društvenih usuda i nekoincidencija, koja sprovedena po ezoterijskim kuloarima i katakombama, donijela su nakontroverznije rezultate na polju društvenih nauka.


Naime, nauka je po prvi put prešla granicu racionalnog i pozabavila se, bešićevski rečeno, onostranim varijablama, posebno u analizi slučaja društvenih malera i talismana.

Tako na primjer osvjetljavamo problem u novom svjetlu. Ezoterijskom. Postoji sumnja da je odgovor na naše pitanje o neprikosnovenom raspadanju sve što nije DPS, izvjesna legendarna Dara, nosač uokvirenih slika velikih vođa koji posrnjavaše u borbi protiv DPS-a. Podaci pokazuju da su storprocentno, svi ljudi čije je slike nosila Dara, politički pokojni. U pitanju su sada već tripl asova: Slobodan Milošević, Momir Bulatovići i, na žalost, Miodrag Lekić!


Dakle, kako se nameće zaključak, ipak nije DPS kriv; nije narod lud, nevjeran i mazohista; nije opozicija glupa i prodata... uzrok posrnuća opozicije i potpunog obesmišljavanja slobodnog izbora u politici Crne Gore i  samoubilački poriv opozicionih predizbornih metoda, u stvari je oličen u liku i djelu Dare sa Smokovca.

Takođe, kako su nam objasnili zanatlije iz zlatarske ulice, moguće da je u pitanju isti ram srebrnog kova sa magijskim runama otkrivenim u pećinama iznad Platija. Ovim magijskim komleksom simbola, Dara uništava sve što urami u svoj srebrni ram i ponese na miting.

3 comments: