Thursday, November 14, 2013

Čarobno Čmarče

(ili Fahrenheit 451)

Čarobno čmarče je prvi crnogorski ratni, erotsko-špijunski, gej roman i psiho triler koji govori o krizi identiteta savremenog čovjeka na Balkanu – ljuljaški apsurda i dogme.
Glavni lik prolazi kroz dramu nerazumijevanja okoline; nesigurnosti u sebe; ali i kroz dramu spoljašnjeg svijetagdje spašava nekoliko života nezazirući da zbog toga svašta primi u guzu.

Ovaj po svim kriterijumima, pionirski žanr romana koji će, kako kažu kritičari, odjeknuti i regionom, je sociološki veoma svjestan i svojom temom pogađa u srž aktuelnih problema našeg društva: identitet, pojedinac i društvo; tradicija; nacionalizam i zaostavština rata; stanje svijesti u tranziciji i demokratiji danas...

Na žalost, kao i svako veliko djelo i djelo ovog mladog nasljednika Andrića i Hemingveja (neki kažu čak i Remarka), je proglašeno gnusobom i nakazom književnosti. 

IZ UVODA

Roman Čarobno Čmarče je neobična knjiga, bez presedana u književnim žanrovima balkanske književnosti. Napisana oštrim, skoro brutalnim jezikom izaziva buru na kojem god meridijanu da se pročita. Od plišane romantike do bezdlakog jezika, u knjizi  nam se otvoreno pokazuje besmisao „velikih ideja“ i otkriva koprenu licemjera sa svih sakrivenig slatkogovornika, politički korektnih i pomodnih mediokriteta. ..

Čarobno Čmarče je pionirsko djelo Crnogorske književnosti, ali i književnosti jugoistočne Evrope. 

Glavni junak šemso proživljava četvorostruku dramu...

Link za besplatan primjerak  "ČAROBNO ČMARČE"

5 comments:

  1. Ko je napisao recenziju?

    ReplyDelete
  2. Recenziju su pisali urednik bloga, Ratko Božović i Ljiljana Zeković.

    ReplyDelete
  3. zasto brisete komentare ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne brišem komentare, brišem govna. Šimpanzo

      Delete