Wednesday, June 19, 2013

Oko za oko, Lara za Dubrovnik


Ne vjerujem da danas postoji živi Crnogorac koji se ne postidi nad činjenicom da smo nekad napadali Dubrovnik. Kakva je to bila sramota za nas!  Trebalo je jednostavno krenuti na Split! Danas nam ne bi bila plasirana Lara kao kontraofanziva i vraćanje duga za Dubrovnik.
Nekad se znalo. Milo nam reče da mrzimo Hrvate i mi svi zamrzjesmo. Ooo kako smo se dobro mrzjeli.
Kakva su to vremena bila! Rat, glad i bijes. Da možeš barem šiju da zavrneš komšiji – ali treba štedjeti snagu za Hrvate. I to je bilo srećno vrijeme. Znalo se barem ko te nervira. Hrvati! I tačka! Sve porodice su tada izbacile šah iz kuće; djeci su ostale figurice da se igraju, ali po tepihu; a očevi odiše bez kravata na posao.
A onda dođe mir. Hrvati više nisu bili bitni. Sad nas je nervirala posledica inflacije, Slobodan Milošević,  vječna tranzicija,  demokratizacija, jedna NVO, druga NVO, Andrej Nikolaidis, politički korektan govor, glad, foliranti, pederi, hipsteri, turbo folk (rijetko koga, doduše), španske serije... i na kraju turske i hrvatske serije.
A, onda u sedam, došla je ona. Lara. Mlada i dobra pička, postaje žrtva infantilnih scenarista kojima potpuno nebitan razgovor  traje po nekoliko scena. Žena plače, moja  familija se nervira.

‘’Pi! Pička ti materina, odluči se više! Pogledaj samo to: oće da se jebe, neće da se jebe!’’, reče tata.
‘’Polako tata, u pitanju i jeste njen izbor... kao ne može da se odluči… u tome i jeste štos...’’
‘’Patetiko jedna, ka’ da si jedina u svijet bolesna! ... Ni prva ni potonja, od raka se raspala!’’

I gledam familiju, ne shvataju, ali opet ih Hrvati strašno nerviraju. Ali ne zbog Milove ratne propagande. Ne ni zbog Prevlake. Ni zbog krda goveda Filipa Vujanovića. Uglavnom zbog scenarista. Lara razdire domove po Crnoj Gori. Split - Sveti Dubrovnik! Ni Sveti Milo Britva nam ne može pomoći. On je sada ktitor dubrovački, po pokajanju. Kako kažu, jedini faktor mira na Balkanu, koji posle krvoprolića devedesetih nije nigdje prolio krv u regionu. Samo doma!  Proliva je evo dvadeset pet godina. Ali to nema veze, sve dok je serija na TV Vijesti. Pogotovo kada se repriziraju svih - tri stotine epizoda.

Međutim, ono što je još čudnije - promakla je vijest, od prije nekoliko dana, da je Crna Gora, pored pohvalnog pomena u Briselu (kako nam javljaju - mlada pica Ivana Šebek, mediji i Vladin biro za informacije), spomenuta i u ‘’Lari’’. Te, možemo reći da se najzad  isplatilo gledati Laru. Spomenuta je Crna Gora, ali naravno, kao mafijaška destinacija. Pardon, kao stanica u trgovini bijelog roblja. Mora da su se Nikša, Jakša i Dikša vrzmali oko ‘’Porno Montenegra’’ dok su tražili Karmen.

Za njima, prema pornu, krenula je i Lara. Ovaj njen simboličan i imaginaran dolazak u Crnu Goru je oduševio  cijeli komšiluk koji prati Laru. I tako, Lara najzad dolazi i u Crnu Goru. U malo gnijezdo mafije. Čak i u najglupljim serijama (đe se jedna žena o jadu zabavi od plača) prepoznati smo kao skrovište kriminala.

Naravno, narod u Crnoj Gori, i pored toga, i pored velikih računa, manipulacija i analnog seksa koji trpi, ni u jednom trenutku  nije zaboravio na Laru i njene muke. Svake večeri u sedam, komšiluk i manji kvartovi bi opustjeli, egzistencijalni problemi u društvu bi otišli na stand by i svi bi pošli da isprate Larine nedaće. Svaka Larina suza boli nas više nego takse za pripejd ili pokradeni računi Elektroprivrede.

Iako smo se nadali da će doći u Crnu Goru još u aprilu da izabere crnogorskog predsjednika, kako bi se izbjegle već poznate mahinacije DIK-a, zbog  njenog, još nezavršenog, izbora u serijalu – Lara nam se izvinila i odložila je posjetu. Stoga ste i sami vidjeli kakve nam je komplikacije izazvao njen nedolazak.ipak, mi smo njoj obećali pomoć DIK-a u njenoom izboru.


Zajednički oficir za vezu Blogofanzina i SDP-a, crnogorski povijesničar i veleposlanik (konzul) u Dubrovniku, historiograf, istoričar prava, četnikolog, magistar i doktor Novak Adžić, bio je devastiran nakon što je Doris (Lara) pročitala svoju interpelaciju, svoju (takoreći) personalnu rezoluciju, u kojoj je pozdravila sojsku i čojsku Crnu Goru, i izvinila se u ime Dubrovnika što nije mogla doći u posjetu. Došla je samo u seriji.

Mad Ted

1 comment: