Tuesday, June 4, 2013

Crnogorsko proljeće u Turskoj?

Koliko svjetska dešavanja mogu uticati na  jednu malu zemlju kao što je Crna Gora, najbolje pokazuje dešavanje u Turskoj. Naime, protesti u Turskoj su kao nikad do sada (bilo koja društvena pojava u svijetu), mobilisali pozornost  crnogorskih građana. Interesovanje za ove proteste je veće nego li za proteste u našoj zemlji. A zašto?


Sulejman Veličanstveni se dere. Pored je i brat Ali Bega
Sav taj impotetntni i autistični voajerizam i drkanje na tamo nečiju, tuđu slobodu, društvenu svijest i građansku hrabrost počeo je tog arapskog proljeća 2011. godine. Svi sjedjesmo napaljeni kao na najbolje porniće klicavši kako bi mi to  uradili ovamo kod nas ili bi samo kukali kako toga nema kod nas i kako još nisu zreli uslovi ... Te neka režim jebe nas po old school scenariju.

 I tada poče veliko čekanje našeg proljeća. Naše čegevarisanje; naš kanalisani bunt; naš strah od političke nekorektnosti; naše nemanje muda; naši studenti i naša farsa; naš Branko Radulović...


Ipak, ovih kišnih dana, Crna Gora najzad dočeka svoje proljeće. U Turskoj! 


Naime, nikad takvo interesovanje kod crnogorskih građana nije bilo nego posle informacije da Sulejman Veličanstveni i Šeherezada protestuju turskim ulicama.


Crnogorski mediji obavještavaju da su dostigli nevjerovatan stepen  gledanosti zbog svakodnevnog praćenja ovog događaja. Od početka arapskog proljeća, preko simpatije sa Gadafijem, do nešto malo bunta kod nas, nije zabilježenao ovoliko interesovanje za proteste kao što je za protest u Turskoj.


Takođe, u medijima se daju specijali koji prate slike protesta: najbolje scene iz Sulejmana i Šeherezade.

Svakog dana cijelo stanovništvo prati proteste, i gugluje da li ima novih fotografija Sulejmana i koju majicu nosi.

Sve domaćice tada ulaze u kuću i gledaju info emisije, neće li se šta novo otkriti o Sulejmanovim gerilskim podvicima za demokratiju. Neće li se možda i hrabri i šarmantni Ezel pokazati na ulicama držeći demokratiju za rep i mašući zastavom duginih boja.


„Za naše društvo do sada najznačajniji protesti. Ovoliko interesovanje za proteste nije nikada bilo još od mitinga narodne sloge“, kaže Branko Micev, koji je u Anadoliji prorekao kišu. A u Crnoj Gori sunce već pola mjeseca.


30 000 crnogorskih građana na ulice


Kako dalje saznajemo, mnoge agencije spremaju povoljne aranžmane turističkih posjeta protestima u Turskoj i par seminara na kojima ćete moći da dobijete internacionalno iskustvo u borbi za demokratiju.


Po prvim informacijama, karte je „bukiralo“ već skoro 30 000 crnogorskih građana koji žele da zamašu kamenom po turskim ulicama i kanu koju hrabru gerilsku suzu od suzavca. A kako javljaju iz turističkih agencija, do kraja sedmice broj protestanata-turista iz Crne Gore trebalo bi da dostigne i 40 hiljada što bi bio najveći broj ikada kada je u pitanju izlaznost  Crnogorskog življa na ulice. 



Prvi autogrami crnogorskim protestantima
Međutim, kako kažu iz agencija i motivi ovih turističkih boraca za pravdu i demokratiju  su različiti. Kako smo saznali mnogi protestanti u začetku, odlaze u inostranstvo jer kako kažu, u Crnoj Gori nema leba od protesta te će okušati sreću u evropskoj metropoli nemira, koja je u isto vrijeme i naj-atraktivnija zbog pomenute bradate starlete.

Poslednja vijest je i da Ali Beg pristupa protestima što će možda motivisati naše građane da u još većem broju izađu na ulice Stambola.


Eto, toliko najavljivano CG proljeće jedošlo. Zamalo.


1 comment:

  1. Viđoh svi portali bruje o Turskoj! Svi sharuju na FB što se zbiva u Tursku! I svi śede doma ka pičke! Jebem ja nas!

    ReplyDelete