Thursday, February 26, 2015

"Priprema terena" i "švedski sto" !

(ili: Gastronomija i utješna nagrada lošeg jebača)

Mogu li postojati dva bolja naslova u istoriji svjetske štampe, a da nisu sklepani u crnogorskoj opozicionoj verbalnističko-retoričkoj kuhinji: „obilazak terena“ i „švedski sto“.  Dvije današnje konstrukcije u zoni sumraka, na talasima podsvjesnog refleksa: ko o čemu, opozicija o švedskim stolovima, (tonama hrane?) i obilasku terena i drugih stolova. I kako „obilazak terena“ možda najviše asocira na veterinarsku struku, simptomatično je koliko se gastronomske terminologije lansira iz tabora sada već mahom odebljalih opozicionih političara.

Imali smo u društvu jednu „drugaricu“ sa kojom smo svi bili, ono... I svaki put kad bi nam se pridružila u parku na pivo ili samo naletjela da nam se javi dok je drugarice čekaju iza grmlja (a pogodilo se da smo mi raspoloženi i uštimani), često bi onako, kao usput, promrmljali pjesmicu onog nikšićkog rokera „od druga do druga...“. Tako bi, onako dječački veseli dočekali i ispratili našu voljenu. Iskreno, bez ikakve zle namjere; samo nam je bilo simpatično. E imam osjećaj, da tako pjevuše Ranko i Milo hodnicima Parlamenta i Vlade dok grickaju neku plazmu ili kakav moderni  obrok iz Bonele, evocirajući uspomene na sve nepristojne ponude opozicije. 

I odista, posle svih onih poziva Miodraga Lekića, Milu Đukanoviću  na „dejt“ ( i ko zna koliko je tu porukanja i smaranja bilo, onako u stilu podgoričkog, tek oprhlog đetića) o čemu zna cijela Crna Gora; pa isto tako neumjesnih, čak nepristojnih ponuda opozicionih đilkoša, prvoj princezi parlamenta Ranku Krivokapiću, da će joj za jedan „dejt“ dati i premijersku krunu; te posle isto toliko negativnih odgovora i korpi od strane ove dvojice i gašenja tuge Branka Radulovića u mesu pečenih krokodila gajenih u laboratorijama PMF-a, umalo da se Crnoj Gori zabrekne drob i nabubre čeone vene kao Petru Komneniću; umalo ona dobi, ni manje ni više, nego  tri vlade ovog mjeseca: onu zvaničnu (demokratski izabranu ili ne, mada niko se na kraju ipak nije bunio); potom Vladu nacionalnog jedinstava ili prelaznu (portabl?) Vladu; i na kraju, Vladu iz sijenke. Najbolje bi od svega bilo, a ne vjerujem da to kod nas ne bi bilo moguće, da se od para građana ispalćuju tri premijerske plate i isto toliko verzija plata poslanicima i vladinom kabinetu.

No eto, srećom propade taj veoma konstruktivan plan, među bezbroj briljantnih političkih strategija koje je opozicija davala poslednjih godina. Ipak,  iako to nije pošlo za rukom, opozicija istrajava, po ko zna koji put kreće „obilazak terena“ i pripremu protesta! Šta to znači? Ravnaju ulice, provjeravaju drenažu, statiku mostova za tu masu koja će doći? Obilazak terena kao provjera raspoloženja građana? 

Onih istih građana koji su ih desetak dana pozivali da izađu na ulice i koje su na poslednjem fijasku od protesta žestoko slagali obećavajući pogibiju Branka Radulovića i ponovni dolazak pred skupštinu? A da ne zaboravimo da su i tada DF-ovci bili satjerani u ćošak i morali su da izađu jer  ih je narod masovno prozivao preko internet i društvenih mreža. I posle toga nikad više. Ispituju li raspoloženje građana u kontekstu fizičke spreme i „da li im se šeta baš sad“? Jesu li u pitanju oni isti građani koji su ih izabrali da budu u parlamentu,a oni dugo vremena bojkotovali bez jasnog plana, što se kasnije i pokazalo koliko je bilo besmisleno. Interesuje li ih raspoloženje onih istih građana koje su uvjeravali da su dobro došli u tzv Građanski klu, iliti klub poslušnih građana, nestranačkih ličnosti? Interesuje li ih raspoloženje onih građana koji ih  dobro žuljaju na društvenim mrežama i nekolicini manjih portala i blogova?  A da stvar bude groteska, poslednjih pola godine „organizuju“ protest, najavljuju i „pripremaju“ teren. Ali vjerovatno je plan, tamo s proljeća kad otopli.

Bilo kako bilo, čini se da je poziv  građanima na "dejt", tj na defilovanje ulicama, u stvari, ne čak ni očajnički, nego veoma nejebački gest opozicionih šmekera. Građani mu dođu kao utješna nagrada; ona grdna riba sa kojom se nisu mislili nikad muvat, ali kako su ih dvije ribe iz "viđenijih famelja" odbile, stvar je otišla dođavola, mora se neka ženska prošetat korzoom.

No comments:

Post a Comment