Sunday, April 15, 2012

Vujica svaštojedica


Ko je mali Vujica?
Warner Brothers i Delta City  organizovaše vaskršnji hepening za djecu do 10 godina kroz raelizaciju programa ,,učimo kroz igru“. Uz farbanje jaja i crtanje lika Vujice Lazovića i ostalih crtanih junaka,  jedna od igara koja mi zapade za oko je bila ,,Pronađi Vujicu“ . Djeca su se igrala po Delti,  pogađala ko bi mogao biti mali Vujica, (koji bi mu lik najviše odgovarao) i iz slikovnica učila o svaštojedima,  koliko je svaštojedstvo loše po zdravlje i koliko može imati uticaja na cjelokupno društvo i ekosistem uopšte.

I tako  me ovo razdragano i kišno proljećno posle podne podsjeti na do nedavno aktuelnu temu o malom Vujici i na jedan davni događaj koji sam potpuno zaboravio
Naime, bješe to restoran Mareza. Stalna večernja postavka izobličenih gostiju – namrgođenih dama i gospode zamašćenih podbradaka. 

Na malom podijumu tamburaši poput diskretne gramofonske ploče gale srca u nabreklim grudnim koševima. To je poznati muzički trio duet Roćen i Pejovićx2. Muzički doajeni (i pregovarački tim sa Evropom) sa frontmenom koji je svojim glasom u trans bacao i najzahtjevniju svadbenu publiku kao što je porodica Kalić.
Između stolova se trapavo šeće ambiciozna mlada konobarica Viki, vukući za sobom maljavo dupe oteklo od pljaskanja masnim dlanovima.
Tu je i fotoreporter Pobjede koji vreba podpazušne supice i izliveno dupe mlade crnke Viki. Pažnju mu je već dobrih pola sata privukla ta mlada i opora konobarica u svojoj crno bijeloj uniformi koja uslužuje mareške lovce na patke.. Nestašna lovačka ruka otkri podvezice na maljavom dupetu pod kojim su zatezale crne čarape pridržane podvezicama i blic diskretno bljesnu tri puta. Neki dedica se prekrsti i ispi na eks fensi čašicu vina.
Legendarni Trio Duet
Kod VIP separea, u zagušenom dijelu restorana, Vesko Barović i ekipa biju neke goste. Maloljetni harem slinavica se slatko kikoće dok nosonja i gorile biju mladiće.
A blizu mene, za susjednim stolom uz zveckanje escajga o porcelanske tanjire čuje se zadovoljno mljackanje i groktanje. Čuje se i ono prepoznatljivo brisanje nosa rukavom (šššmrrr ili tako nešto) posle kojeg obično uslijedi par zamljackanih riječi:
- Odlično ovo... mljac mljac mljac, reče Vujica obrisavši rukavom nos, pa navali na tsartciki ne progutavši ni predhodno uzet komad nekog mesa.
- Izvrsno, odgovori Fabris. Naručićemo još po nešto, sve stavljam na račun Centralne Banke.
- Mmmm mljac mljac... grok... nema potrebe, odvrati Vujica žurno kao da tsaartsiki kani pobjeći pred njegovom devastatorskom njuškom.
Rgnu još jedan hvat deprimirane salate pa povika ažurnoj mračnoj konobarici.
- Šefice! I  mahnu ručicom. Dajte mi porciju brancina od 100 giga bajta jer mi je protok veliki hihihi...
(To su te šale koje se lansiraju  kada treba proždrati 200 eura na javnom mjestu)
- To najbolje zna njegova WC šolja, dobaci Nikica Fabris i obojica se uskikotaše od slatkoranog smijeha koji je škripuckao kao usitnjeni njak magarca.
- A meni ono moje.  Ja ću sve platiti, nek ide na račun banke i opet se zakikotaše dvoje slatkih, proćelavih debeljuca
Neukom i naivnom posmatraču kao što sam ja tu ništa nije izgledalo neobično – kvazimodo elitni prasići se goste od narodnih para.
Nisam ni slutio da će to uzeti ili da je uzimalo maha i da će predstavljati veliki problem za našu krhku privredu. Nego, ne lezi vraže. Prije mjesec dana, eksperti iz MMF nam poručiše: Vaša država će pasti u u šok stanje, jer se svi resursi nenormalno troše zadnjih par godina, a uzrok je nepoznat. Morate smanjiti plate, povećati poreze i uvesti takse na sve moguće. I tada se sjetih potresne scene, koja bi potisnuta, ali sada je potpuno objašnjiva.
Naime, negdje iza pola noći ulazi bivši ministar Lompar i dere se. Vujica mi je pojeo kumče!  Ljudi ostaju zapprepašteni: ,,Mali SDP debeljko je kanibal među njima! „
Utoliko ulijeće i šef Montenegro airlines-a i potvrđuje Lomparove riječi. Pokazuje video zapis na kojem Vujica proždire jedan od aviona kojem je Lompar dao ime. I ako gledate od tada na ovamo shvatate da je mali Vujica, velika svaštojedica. I upravo jedno dijete u Delti, nabraja šta jede životinjica Vujica: avione, kamioone, dalekovode i električnu energiju, digitalizaciju, privatizaciju, tranziciju, premijerove satove, tatinu i maminu platu...
,,A u koju grupu sisara spada mali Vujica?“ Upita učiteljica.
,,U političare, naravno.“ Odgovori klinac, dobi uskršnje čokoladicu i ode da se tuca šarenim jajima sa nekom djevojčicom :) 


1 comment: