Saturday, May 5, 2012

Udbaš pripravnik


Državna opasnost br 1

Znaš ono kad u Mass effect-u 2 moraš da se pridružiš Cerberusu, korporaciji za koju znaš da je mutna, ali jebiga, niko u Alijansi ili Citadeli ne čuje tvoje vapaje da Riperi dolaze i da namjeravaju da unište sve živo u poznatom univerzumu. Ne znaš. Nije ni bitno. Poenta je da ćeš često da bi se odbranio od nekog većeg zla morati da su pridružiš nekome sa kime se baš ne slažeš, ali ko se jedini bori u tom trenutku.


Tako se nešto osjećam povodom ovih protesta MANS-a i gubitnika tranzicije. Nervira me ponekad očigledna nekompetentnost Vanje i drugara, nervira me penzionerski šmek protesta, nervira me onaj ex-DPS-glup-ko-kurac student koji misli da je otjelotvorenje revolucije i hoće da postane džemperaš umjesto džemperaša.  Ako je vjerovati Marksu da se istorija ponavlja prvi put kao tragedija, a drugi put kao farsa onda su mladi lijepi i pametni naša tragedija, a mali studentski vođa pretenduje da bude naša farsa. Nervira me i Druga porodica i njihovi hoštaplerski motivi. Ustvari me mnogo više i na nekom primarnom nivou nervira onih 60% ljudi u ovoj državi koji u anonimnoj anketi na ovaj ili onaj način podržavaju vlast. Pa šta mora da se desi ovdje da bi shvatili da nas izjebaše u ladnu sobu. 
I što moramo sad na ulice? Što ne možemo jednom mi da učinimo taj viteški potez, taj pokret od koga se junačinama ledi krv u žilama, da ne zaokružimo Njih na izborima, nego nekog malo gore, ili malo dolje. Samo eto da probamo, da liznemo tu demokratiju oko koje se neko trudio da je usavrši dvije iljade godina. Jedan liz samo, pa ako Vojvoda počne da pravi Južnu Srpsku Pokrajnu, il ne rodi zemlja zbog tuge za Miškom Vukovićem, kažemo DPS-u: Izvinite, tražili smo ljeba preko pogače, mislili smo da su bolji od Vas, ali nisu, vi ste nas najbolje jebali, oćemo još.
Al ne može. I tako smo zaglavljeni sa MANS-om, i izmještanjem političke borbe van sistema što bi reko Baća. Biću na tom protesu, eto čisto da povećam bodycount, ne zato što mislim da će mi sindikalni vođa izboriti pravedniju budućnost.

Ali nije ovaj tekst ni trebao da bude o tome, nego o grafitima koji su se pojavili u gradu, a o kojima je Pobjeda uredno izvijestila. Najindikativniji je onaj sa naslovnice – „Ћаловићка само реци лећеће и прави меци“ sa četiri ocila i datumom protesta. Rijetki su osjećaji kad vidiš nešto što je toliko idiotsko da je zapravo genijalno, pa te toliko zadivi da ne možeš danima da se otarasiš osjećaja. Prvo sam pomislio da ne bi UDBA bila ovako očigledna, valjda su oni nakon toliko godina malo suptilniji. Šta, ja sad treba da povjerujem na je srpski fundamentalista iz Zagoriča, koji se pali na Beogradski sindikat i ostalu šabanijadu, uredno tuče LGBT na paradama u regionu odlučio da njegov idejni vođa bude neka djevojka iz civilnog sektora. Stvarno? Jedino logično objašnjenje je da je nevješte grafite radio neki pripravnik u Državnoj bezbijednosti, jer je idejni kreator otišao da za određenog kandidata honarno bača špicu među narodom u Srbiji pred izbore.

Rad mladog UDBAša ili Banksy u Montenegru?

A pripravnik se nije nešto snašao. Prvo je mislio da je genijalno što se sjetio da parafrazira staru dobru Slobodane samo reci, letećemo kao meci. A onda mu je šef rekao da to nije dovoljno prijeteće po nacionalnu bezbijednost i javni red i mir pa je na drhtavoj ćirilici i pravopisno neispravno napisao lećeće i pravi meci.

-         Ne zaboravi da staviš 4s- vikao je šef.
-         Neću, neću, staviću i datum protesta.
-         Biće nešto od tebe.

I tu se nažalost kreativni polet našeg pripravnika završava. Ostali grafiti su Dolje Milo za sve srpske zemlje blabla I sa Turcima smo protiv DPS-a blabla. Razumijem ja, mala je pripravnička plata, čak i u ANB-u, ali Blogofanzin nikog ostavio nije na cjedilu pa neće ni tebe. Ako ovo ispišeš danas, sjutra će ga na dan protesta objaviti Pobjeda i pola posla završeno, neće valjda Crnogrci puštit da im MANS dira u nacionalni identitet i tisućoljetnu povijest. Evo naših prijedloga.



Млад мајоре Кековићу Срђа,
Српска вјера од дукљанске тврђа.

Мараш Вуче наше росно цвеће
Србија те никад издат неће

Није ово Црна Гора
Већ обала српског мора
Све уз помоћ цивилног сектора

Аој Вања једина си кадра
За Србију од Скадра до Задра

Еј студнетни не спуштајте гард
Примиће нас на буџет у Београд.

Obrenovićevska doktrina VelikoSrba u Montenegru



Slobodan Gigo Bosnić

8 comments:

  1. super clanak,steta sto su ga samo dvoje procitali...

    ReplyDelete
  2. Citamo,citamo. Samo stedimo na komentarima . Ali,ovog puta i od mene jedno BRAVO

    ReplyDelete
  3. bravo gigo ljubi te đuka cvijić u potiljak lijepi

    ReplyDelete
  4. Problem sa Mass Effectom 2 je što ti niko ništa ne vjeruje a stvari su jebeno očigledne. Još je gore što nije u pitanju zavjera protiv tebe nego su NPC-ovi jednostavno glupavi. Zato i nisam igrao treći dio ;)

    Svaka sličnost sa tranzicionim društvima je zlonamjerna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolje što nisi, Up yer shaft (Shepard na patuljačkom) nema mogućnost da izvuče živu glavu, uništili su cijeli serijal neviđeno tako...

      Delete
  5. Har, har, har...znaimljivo stanovište...mada kome god mijenjanje mišljenja zavisi od par grafita, taj se odavno stopio sa prašinom na podu...

    ReplyDelete
  6. ovo je fenomenalnooooooooooooooooo

    ReplyDelete