Sunday, September 18, 2011

Guguli guguli reforme

,,Reformom i globalnim okolnostima do impresivnih rezultata“. To je bio zaključak resora za nacionalnu bezbjednost i uređenje prostora, na čelu sa Borom Vučinićem.
Boro Vučinić u momentu strateškog planiranja

U svjetskom leksikonu originalnosti i najluđih patenata riječ reforme (poglavlje ,,Najoriginalnije reforme i tranzicija“), kao i tumačenje iste, ponosno reprezentuju Crnu Goru u konglomeratu genijalnih i originalnih ideja. Naime, taj latinski predmetak ,,re-“ koji obično u složenicama svih jezika znači ponovo, opet... u našem birokratskom jeziku vjerovatno znači ,,raz“ od riječi razbiti. Uzimajući primjer reforme vojske daje nam se za pravo da tako mislimo. Vojske nema, a država i narod ,,sa ratničkom tradicijom“ su zadovoljni što su pobjegli od ovog nasljeđa i sad nikome ništa ne dugujemo. Neka nova, naša vojska će biti ,,napoleonska,, – sa generalčićem na čelu.
,,Reformom i globalnim okolnostima do impresivnih rezultata. Kako na unutrašnjem (politika zapošljavanja), tako i van zemlje, kada je učešće u demokratiji u pitanju“. To je bio zaključak resora za nacionalnu bezbjednost i uređenje prostora, na čelu sa Borom Vučinićem. Naime, septembra punog smoga, kada je turistička sezona na samrti, održan je seminar (i u Miločeru i Splendidu) na temu: šta dalje? Imamo li još đe kakvu zgradu zabost i đe sad sa sezonskim radnicima? I konkretan odgovor nam stiže – svi u vojsku!
Na strahovanja nekih pacifista, da će Crna Gora opet postati jedna od ključnih vojnih sila, Boro Vučinić odgovara da nije u pitanju pretendovanje na tron sile, koliko je cijela ova reforma za boljitak građana, a u isto vrijeme se daje i doprinos demokratiji i ljudskim pravima na međunarodnom planu. To je uostalom i bio cilj reformi. I kako kažu stručnjaci, ta reforma je toliko dalekovido uređena da se njeni dometi odnose na probleme i kada turistička sezona  mine - u službi nastavljanja traženja radnih mjesta i posle sezone.
Konkrento na međunarodnom planu, otvara se tržište rada, a sve u koraku sa demokratizacijom i emancipacijom svijeta u kojima Montenegro uveliko učestvuje. O situaciji u Libiji se izjasnilo, mada oprezno, i naše ministarstvo odbrane na čelu sa Borom Vučinićem, infantilnim uređivačem prostora:
,,Prvo, naša ARMIJA, a time i Crna Gora (Montenegro) će imati opet posla i novih slobodnih radnih mjesta na globalnom tržištu, pa se očekuje povećanje poslovanja i unosa novca u Montenegro, a moguć je i povratak oružja koje smo krišom prodali Gadafiju jer nas je zajebao. Mi mislili da je on kul tip, a on nije ni demokrata. I to smo morali od Amerikanaca da saznamo. Tako da ćemo i tu biti na dobitku, ka vazda!“ Zadovoljno je završio Boki.
Na pitanje da li je naša armija spremna da izdrži toliki napor koji je sigurno teži od bazičnih priprema košarkaša na Zlatiboru, i da li će biti ispunjeni ciljevi odbrane Crne Gore daleko od granica i širenja demokratije,  Boro je odgovorio da je borbena gotovost na visokom nivou posle izvršenih reformi. Što je pokazano i demonstracijom vojne sile na obalama Somalije pri oslobađanju naših zarobljenih pomoraca. A to je bio samo mali prikaz podrše Roćenovoj diplomatiji.
Današnja crnogorska vojska ili portabl vojska je lako prenosiva u svim krajevima svijeta, samim tim pokazuje koliko je njena funkcija  univerzalna. Za nju nema prepreka. Jedna pošiljka i stvar je svršena. Brzo i efikasno, uvijek na licu mjesta – vojska Crne Gore!
Vučinić je vođen rifovima pjesme Minimalizam od benda Letu Štuke, izvršio revolucionarne reforme kojima bi pozavidjeli i tvorci mikrosofta. Minimalizovao je vojsku, bukvalno. Prije previše gabaritna i nefunkcionalna vojska, danas može stati u džep. Sa njom kad i gdje god želite, na izletu, na moru, u Libiju... Prava iPod vojska. Čak i djeca mogu da je unesu u vrtić u slučaju neke antiterorističke operacije.
Što se Libije tiče, transport neće biti problem do tamo, kaže Boro. Cijela vojska stane u jedan paketić koji će biti slan ili poštom ili ćemo pitat kapetana nekog leta da ponese, sačekaće ga neko na aerodrom. To vam je isto kao kad čekate kajmak iz Sandžaka na stanicu u Podgorici. Ništa lakše. A mi zahvaljujemo zapadnim silama na otvaranju istočnog tržišta.

No comments:

Post a Comment