Thursday, August 11, 2011

70 Montenegro požara?

Mediji javiše da je tokom jučerašnjeg dana izbilo oko 70 požara u okolini Podgorice. Eto ti sad. Baš juče, kad je najzad malo zahladilo. Ali i kad je onaj vjetar pukao(?) Pa da počnemo, onako amaterski da se osvrnemo na tu temu. Amaterski početak bi bio: a šta je to požar? Obzirom da je vrlo jednostavan odgovor na to pitanje i da ne bismo banalisali stvar, koncentrisaćemo se na pojam koji je nauka ustanovila kao ,,Crnogorski požar“ ili ,,Montenegro požar“.
U zvaničnom leksikonu je to svaka veća vatra koju ne možemo da ugasimo ćebetom ili granom, ali ni opremom koju je država obezbijedila vatrogasnim službama (kanaderi koje imasmo pa ih prodasmo za mali avion koji vozi ljude iz vlade; nefunkcionalne prtenjače; i moderna crijeva koja pucaju ako se radi kroz kakav kameniti teren)
Neki fatalizam nije odlika te ,,veće vatre“ pa tako nećemo vidjeti razmjere požara kao što su viđene u Australiji. Razlog za to je namjenski karakter tih ,,većih vatri“. One prave štete, ali samo u službi progresa. Pa su to uglavnom požari po parkovima i terenima gdje treba obezbijediti građevinski materijal i prostor za (divlju) gradnju nekog bogatuna. Optimisti iz vlade bi porekli ovo i, ako bi eventualno bili u ćorsokaku, izjavili bi da je redovno požarenje Crnom Gorom zapravo preventiva od velikih požara.
Bitno je napomenuti još jednu dimenziju crnogorskog požara. Na individualnoj ravni, to je ezoterično iskustvo vatrenog Crnogorca, koji ga sebi može priuštiti za 30-50 eurskih centi, običnom kupovinom šibica ili upaljača. Plam, oganj, vatra... vječna  vatra, (može se reći i ona Heraklitova vatra), dragocjeni su motivi naroda sa ovih prostora, posebno iz vječne Crne Gore. Vječna vatra, vječnoj Crnoj Gori. Jedino što bi današnji Crnogorac poručio Heraklitu je, da smo mi - za razliku od naših đedova – Vatreni Pacifisti. Što uostalom pokazuje i jučerašnji dan, kao i rezerve izvinjenja koja čuvamo da dijelimo po svijetu.
Međutim, Heraklit ostaje među Crnogorce kad je stvaranje u pitanju: sve nastaje i uzdiže se iz vatre! To je paradigma DPSijanske škole, čija je Akademija uzurpirala vrtove stare Duklje.
Iz vatre nastaje Europejski Montenegro. Vatra najbolje rasčisti teren. Kad se pročiste tereni. Dođu bageri. Uspomene na šokantni požar brzo iščile, crni ostaci paljevine izblijede i na tom mjestu niknu blještave staklene, mermerne zgrade.

No comments:

Post a Comment