Tuesday, November 29, 2011

Kakav Gest !


Čin II

Riječ izdavača

Na sedmom spratu Crnogorskog Narodnooslobodilačkog Pozorišta, u sali za sastanke, sekretarica otvara šalone. Zraci Sunca i svježeg vazduha,  poput penisa u nevinu vaginu prodiru u zagušljivu prostoriju. I pored toga, i dalje se osjeća vonj kanabisa, alkohola, pršute i sexa.
U salu ulazi redakcija časopisa Gest: Nataša Nelević, Janko Ljumović, Radmila Vojvodić, Svetlana Racanović, Andrej Nikolaidis Grk i Maja Mrđenović Mrđ. Dok oni zauzimaju svoja mjesta, ulaze Bane Popović i Goran Ćetkovic Ćento.
Nakon neobaveznog ćaskanja, Ćento prepričava foru koju je noć prije čuo u kafani.

Ćento: Znate li zašto je Janku jedno uvo klempavije od drugog­?

Stanka.

Ćento: Zato što ga je majka dok je mali bio vukla za uvo i vikala mu - Opet se igraš sa lutkama, je li Janko!

Smijeh.

Radmila preuzima riječ. Čita dio svog uvodnog teksta iz časopisa Gest.

Radmila: …cinični napis o mukotrpnom sricanju našeg evropskog identiteta, o globalizaciji i mogućem kapricu i buntu marginalaca kao stvarački produktivnom…

Radmila se izvinjava kolegama i javlja se na telefon.

Radmila: Na važnom sam sastanku, šta ti treba?

Stanka.

Radmila: Reci Mami da ti podgrije sarme od juče.

Radmila nastavlja sa čitanjem.

Radmila: Evo ponovo Gesta, a s njim i novog pogleda na kulturni pejzaž, posebno na teatar. Nadamo se da će žalopojke na materijalnu oskudicu i tradicionalnu marginalizovanost kulture u crnogorskom društvu, kao i na aktuelnu veliku svjetsku ekonomsku krizu i mesožderski kapitalizam koji duhovnu i emocionalnu prazninu ispunjava stvarima, nadjačati glas onoga što nas čini radoznalim bićima. I da će Gest trajati zahvaljujući onima koji će ga čitati. Uostalom, politička i ekonomska tranzicija su procesi koji se, kako - tako okončavaju, a kulturna tranzicija - ne.

Radmila zatvara časopis i samozadovljno se osmjehuje. Svi prisutni ustaju i aplaudiraju, a Banetu ispada tompus iz usta.
Sekretarica upada u salu i viče.

Sekretarica: Radmila, upravo su javili da ste dobili penziju!

Radmila ustaje i prima čestitke.

Mrak. Zavjesa.
Sad i mama može da ih šeta!
Mali Veljko sa mastifima 



Joe Bonamassa

3 comments: