Tuesday, November 25, 2014

Mučna istina o batinama

Danas se širom svijeta Obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nasilje nad ženama je jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava i sloboda, gdje je ugroženo pravo na život, slobodu, ali i psihički i fizički integritet žrtve.

Najnovija istraživanja pokazuju da najveći procenat žena koje dobijaju batine korelira sa procentom onih koje poznaju Ljilju Raičević i obrnuto: veliki broj posjetiteljki sigurne ženske kuće (SŽK) dobija batine. Kako eksperti komentarišu to je činenica koja se ne može pobiti.

U dobro poznatom Blogofanzinovom diskursu analize društvenih malera i talismana, upućujemo javnost u nova, spektakularna istraživanja nedavno vaskrslog Mikoša Bešlija i "gledača" djece Sava Kentere.
Kako se navodi u zvaničnim podacima povodom ovog dana, monitoring postupaka koji u kontinuitetu sprovode razne NVO u ovoj oblasti, ukazuje na blagu kaznenu politiku koja promoviše politiku nekažnjivosti počinilaca i nedostatak efikasne fizičke zaštite žrtava, što potvrđuju i poslednja istraživanja sprovedena među ženama žrtvama nasilja.  

Naime, povodom ovog dana, sprovedena su opsežna (komprehensiv) istraživanja javnog mnjenja koje su sproveli CEDEM & Mikloš Bešli agencija enterprajses end risrč u kooperaciji sa CDT-om iz Podgorice.


Kako ova najnovija istraživanja pokazuju, među slobodnim ženama crne gore, najveći procenat onih koje dobijaju batine korelira sa procentom onih koje poznaju izvjesnu Ljilju Raičević (nezavisna varijabla) i obrnuto: veliki broj posjetiteljki sigurne ženske kuće dobija batine. Kako eksperti komentarišu to je činenica koja se ne može pobiti.  Dakle podaci pokazuju, da više od pola žena koje poznaju  nekog iz NVO sektora iz oblasti zaštite ženkih prava, po automatizmu dobija kućne batine. To je fakat.

Stop nasilju nad Srbima i ženama!

Rigorozne kazne, brzi sudski postupci, zabrana prilaska i osuda nedjela (koje sprovodi SŽK), moraju biti reakcija države i društva, a žrtvama mora biti garantovana maksimalna socijalna, ekonomska, zdravstvena i psihološka zaštita.   

Nasuprot ovoj sivoj slici prava žena u CG, kako u zaključku navode stručnjaci, osoba ženskog pola koja odolijeva svoj ovoj mizoginskoj histeriji su  hrabra Dara sa Smokovca i Nebojša Medojević, koji sa Momirom Bulatovićem i Brankom Radulovićem otvaraju Sigurnu žensku kuću 2 u Prokletijama.

No comments:

Post a Comment