Monday, January 14, 2013

Poklon kalendar za novo ljeto


Poslije poklon kalendara za svetovno novo ljeto  „12 seks poza“, (svaka za jedan mjesec – u zdravom tijelu zdrav duh) koji smo dijelili uz naše prvo štampano izdanje za novu godinu, sada zbog nedostatka materijalnih sredstava vam stavljamo onlajn kalendar po kojem ćete moći da svetkujete,  planirate i bilježite vaše životne obaveze i dane radosti.


Uz izvinjenje što još nismo postavili PDF kopiju štampanog izdanja Blogofanzina i poklon kalendara, dajemo obećanje da ćemo, kada se nakanimo, i to objaviti u posebnoj rubrici, a do tada poput starih dobrih fanzinaša zamolite svoje prijatelje da vam dodaju primjerak do kojeg su došli dok smo ih dijelili kroz Hercegovačku, Njegoševu i Bokešku. Vjeruje se da je još koji primjerak ostao po šankovima lokalnih kafića.

Što se tiče ovog kalendara, pored velike duhovne i umjetničke vrijednosti i preciznog računanja vremena, na poleđini je dato i malo praktično ekumensko uputstvo i pomiriteljska nota za one koji još nisu  odlučili da li su za integralno pravoslavno ljeto ili samo srpsko.
Kako kaže Ljilja Zeković, naša poznata likovna kritičarka i kustos Blogofanzinove riznice, "ovaj kalendar je više od umjetnosti, više od ikone". I kako vjeruje, "ovo djelo rasvjetljava, poput jerusalimskog sunca, još jedan aspekt naše istorije". Naime, slika na kalendaru pokazuje jednu od mogućih verzija kada je Isus, na gori Sinaju, nahranio ribom izgladnjele. 

Kako dodaje Petar Ćuković, vjeruje se da je tada u Jerusalimu bila poznata Eva sardina i da su često sa neba padali otvarači za konzerve koje su nosila izgladnjela nomadska plemena.
,,Ovaj kalendar je ujedno i ikona oslikana laičkom rukom, vođenom svetom lučom u fotošopu CS 5. Predložiću Pavlu Pejoviću da se replika ove ikone oslika i u Gradskoj kafani na Cetinju" izjavio je Ćuković.

KLIKNI


Na sve ovo, Mihailo Radojičić Šok nije htio da da izjavu. Dugo smo kucali na vrata RTCG klozeta, ali on je bezdušno maratonski srao. Srao, srao i srao. Jedine riječi koje su se čule bile su ,,škopljenje".

1 comment:

  1. "Na sve ovo, Mihailo Radojičić Šok nije htio da da izjavu. Dugo smo kucali na vrata RTCG klozeta, ali on je bezdušno maratonski srao. Srao, srao i srao. Jedine riječi koje su se čule bile su ,,škopljenje"- hahahah. :) :P

    Dje ste ljudi, nema vas... vratite se na Blogofanzin.


    Princeza

    ReplyDelete