Sunday, February 26, 2012

Oproštaj sa snijegom


Što bi Žare Laušević rekao: snijeg prođe, mediokriteti nikad. Ako ovih dana prolazite ulicama glavnog grada nailazite na gomile crnog snijega. Onog najglibavijeg i najgadnijeg. Na gomile užeglih govana na koje prijene sve što je u vazduhu. Svaka zaraza. Tone govana koje je izasralo vanredno stanje i maskote tog sranja: vlada CG, klovnovi RTCG-a i Milovi pioniri - mladi DPS-a.

A vonj koji je ostao na ulicama posle snijega vam samo probudi slike podgoričke ,,investicije vijeka“ – Mugijev kolektor. Stvar za kojom postoji, ne samo evropejska potreba rađajuće metropole, nego i vaša intimna kada se sjetite svekolikih splačina koje cure sa vrha naše društvene piramide. Tone govana kojih se onako suptilno nagutasmo od sredstava javnog informisanja. Prosto nevjerovanto kako za tako kratko vrijeme građani Crne Gore proživješe žestoku manipulaciju.
Vanredno stanje u kojem se vidjelo da država i opštine nemaju ništa spremno za takvu situaciju, i da nadležni po ko zna koji put nisu odradili svoj posao, preko RTCG-a je prikazano sasvim drugačije.  Ekstremna nesposobnost je prikazana kao golema vrlina: što si retardiraniji to ćeš više pomoći tražiti (npr od Grčke u bankrotu; američki helikopteri koji ne dolaze) i predstaviti to kao sjajnu međudržavnu interakciju  i prikazati kako nas svi vole i svi nam pristižu u pomoć uprkos kosmičkoj i meteorološkoj zavjeri protiv Crne Gore.

Foto: Stojan Đ :)
Čim je prestao snijeg u Podgorici, crnogorska informativa (računajući sve medije) je skalala sa kataklizmičnim senzacijama. Sada je sve u redu. Snijeg Podgorice kopni u svom glibavo-masnom stilu. Šljapkamo ostacima vanrednog stanja,  kaljužicama blata i sve je u redu, kao i uvijek kod nas. Gomile crnog snijega i badže po ulicama, lokvice blata u kojima bauljaju nove zvijezde crnogorskog neukusa,  idiokratije i mentalne čađi javnog života i razonode Montenegra.

Mladi oblik života, rođena Bokeljka sa DPS pasošem, mlada Badža, ekspert za kratke fijasko performanse, izjavljivač zadovoljstva i Alisa u svijetu logike. Gđica koja je DPS lopatom stavila tačku na vanredno stanje i ušla na velika vrata crnogorskog medijskog života zahvaljujući, kako svom neviđenom talentu, tako i  draft menadžeru novih javnih ličnosti (i po automatizmu kompetentnih za aktuelne društvene teme), novinarki Vijesti Tini Raičević (benign sea cow).
Na drugom mjestu još jedan nus proizvod vanrednog stanja je sinonim RTCG škole novinarstva, primjer novinara koji analizira, ocjenjuje, koordinira krizni štab, ulazi u polemike sa svim gostima, tumači ustav i zakone... svake večeri aktuelni – Weather man iliti Nikolas Kejdž Crne Gore - Andrija Nikolić.
Posle svakog snijega ispliva po nešto. Ove godine novi i potvrđeni mediokriteti koji su nastali kao produkt opšteg društvenog, vrednosnog i svakog drugog neukusa u našoj zemljici

6 comments:

  1. lubi tata picku za ovaj text...svaka cast,bravo!

    ReplyDelete
  2. "benign sea cow"- epic!

    ReplyDelete
    Replies
    1. odnosi li se ovo "benign sea cow" na tinu?
      meni je bila bas gotivna, a i mazio bih se s njom, nego izgleda da je udata... :(
      uzdravlje!

      Delete
  3. Droda (shit) baš je dobro sročeno u kontrastu sa ostalim društvenim izbljuvcima. A nekad se na balezi pekao hljeb, možete misliti a danas se prekaljuju novi ljudi, odani patuljci gigantskog vanvremenskog, svakako narodskog refusa (shit opet) naših lidera...čobaneeee, vrati seeeee...

    ReplyDelete