Friday, June 28, 2013

Terry Fox !

Na današnji dan je umro Teri Foks. Ne znam koliko je ljudi čulo za njega ili nije uopšte, ali u pitanju je mladi čovjek koji je uradio nešto što niko od nas neće nikad. Jednostavno, Teri Foks je bio bog.


Momak kojem je dijagnostifikovan rak kostiju u njegovoj devetnaestoj godini. Desna noga mu je amputirana. Ni prvi  ni poslednji. Znao je to i Teri. 
Ostao je bez noge, ali je ipak pobijedio. Sa velikim osmijehom na licu i simpatičnom ćelom koju mu je "fazonirala" hemoterapija, nastavio je da se bavi atletikom i trčao sa plastičnom nogom. Uglavnom je završavao trke zadnji. Ali kome se jebe, imao je najveću pobjedu za sobom. 
Na svakoj od tih trka, heroj je uvijek bio na začelju kolone. Vjerujem da mnogi nisu ni gledali foto-finiš, a ono što je sigurno, pobjednike tih trka i ne pamtimo. Pamtimo Terija Foksa, tek punoljetnog.
Koju godinu kasnije, gledajući kako stvari ne funkcionišu; kako se zvanična medicina i dalje bavi inkvizitorskim metodama u liječenju raka, plasirajući hemoterapije i slična govna skoro sto godina, zahvaljujući lobiju petrohemijske industrije i farmaceutske mafije, Teri odlučuje da da doprinos istraživanjima na polju ovog problema. Kako? Jebiga, da trči. Upravo na polju na kojem imanajmanje „aduta“ Teri dokazuje da se može.
Odlučio je da istrči trku preko Kanade, da prikupi novac za istraživanje raka. 1980. je počeo Maraton Nade (Marathon of Hope). Cilj mu je bio da skupi jedan dolar za svakog od (tada) 24 miliona stanovnika Kanade. Počeo je sa malo pažnje u Sent Džonsu, Njufaundlend u aprilu i trčao je ekvivalent punog maratona svaki dan. 

1. septembra 1980 Teri je bio prinuđen da stane zbog velikih bolova u grudima.  Morao je da prekine svoju trku. Kolabirao je , a u bolnici je utvrđeno da se rak proširio na pluća. U bolnici je potom i umro, devet mjeseci kasnije. 
Do prekida maratona Teri je uspio da prikupi 1.7 miliona, pretrčavši 5373 kilometara za 143 dana.
Nakon što je objasnio javnosti razloge zbog kojih prestaje sa trkom, organizovan je veliki događaj s ciljem prikupljanja sredstava – tokom 5 sati, prikupljeno je preko 10 miliona. Do aprila sledeće godine, godinu dana nakon što je počeo maraton, pare su prikupljene. 24 miliona dolara! I cijeli kosmos nade za ljude koji boluju od raka!

Umro je 28. juna 1981. Od tada do danas, Teri Fox fondacija je prikupila preko 340 miliona tokom Teri Foks trka. Ove trke uglavnom nemaju nagrade, majice, reklame, nisu formalne (budu od 5 do 15 kilometara) i jedino je važno učestovati.
U preko 60 država se održava Teri Foks trka (Terry Fox Run), u spomen na ovog mladog heroja. Ali trke se nastavljaju i za borbu za ljudski život i možda jednog dana za pobjedu nad farmaceutskm mafijom koja nam kroji način liječenja i funkcionisanje cijelog zdravstvenog sistema.
Možda se jednog dana i u Crnoj Gori istrči trka Terija Foksa ili nekog drugog čovjeka i možda ne samo za pobjedu nad tjelesnim kancer bolestima, nego i za pobjedu nad metastazom izopačenih vrijednosti, morala i duhovnim propadanjem.
Da izađe, svako po svome i istrči trku gdje će prije svega sebe da pobijedi u svojim mizernim klaustrofobičnim i ignorantskim "manirima" i da se sretne sa rijekom mnogih koji žele duhovno i svako drugo ozdravljenje.

Sa srećom Crna Goro, sjećajmo se "malog bogalja" Terija i sa svim svojim nogama istrčimo bar pola njegove trke.

P.S. Nisam htio mnogo detaljisat oko Foksa. Ima Wikipedia, ako koga interesuje. Ima i film koji je lijepo pogledat.

The Patch



FULL MOVIE:


2 comments: