Friday, January 30, 2015

Jeftin proizvod

Čitaoče, čitaoče dragi; građanine Crne Gore, žrtvo navika, ego-nagona, lošeg društvenog ukusa, komfora, oportunizma, opet si se upecao. Na trik. Kao i uvijek, kao i svuda, na jeftin trik svojstven (masovnim) medijima, zabetoniranim, armiranim u konzumerističko društvo; u laku kvaku. Opet si bio žrtva svoje provincijalne, ali i potrošačke lakomislenosti; lakom na „građanske“, intelektualne, moralne, kulturne, duhovne bagatele. Baklave.

Thursday, January 29, 2015

No pasaran hermano

Izvjesni „kraljone“ moj brat, je uspio predhodnih dana da pogazi sve ono što ja pričam. Naime, odjeknulo je internetom i društvenim mrežama da je pomenuti, iako moj brat, umalo zabaštinio nešto malo antigrađanskog gesta, doduše u žaru borbe i odbrani građanskih tekovina koje nemilosrdno i maestralno Branim; te je posegao za prijetnjama na fejsbuku, bacanjem bombi na poslastičarnice i šenlučenjem u liku i djelu dvoje naslednika Brana Mićunovića mog rođaka po imenoj liniji, (od istoimenog pretka Brana kojio je proizveo sve Brane u Crnoj Gori i Srbiji).

Sunday, January 18, 2015

Pecanje i koketiranje


Moto „pecanje stada i koketiranje sa stadom“, je ono čega se svaki masovni medij pridržava;  navika i gest kojem se uredništva i novinari priklanjaju.  Prvo pitanje, koje u Crnoj Gori sebi postavlja svaki „ozbiljan“ medij  je „šta najbolje prolazi?“ i šta je to najmanje bolno i džombasto čime će završiti posao za današnji dan.

Friday, January 16, 2015

Smokovački sataraš

Sinteza svih oksimorona u iskrivljenoj i prelomljenoj stvarnosti male Crne Gore. Kritika, kontra-kritka; ljudska prava, ljudska prava, ljudskija od ljudskih; Dara sa Smokovca, Hašiš Tači; opadanje mesa; odsutni Branko Radulović sa 400 000 crnogoraca u džepu; uspavani dežurni seratori; par parola "ubij Šiptara"; Amfilohije (i opet opadanje mesa) i Slobodan Milošević; itd.. Kako ne ostat lud?


Thursday, January 15, 2015

Kontra-purgatorij

(Nomadi u ćorsokaku)

Nije bilo davno kada smo ekstatički prionuli na spremanje zimnice; zaliha za pregrmiti ciču-zimu.  Simbolično, dana 29. novembra, dana neke tamo Jugoslavije, kažu najvećeg tora na Balkanu. Jutarnji motivi slane koja je opalila ogrezlu zemlju i jutro; tema: klanje prispjelih svinja i goveda. Jednom riječju – umjetnost.

Friday, January 9, 2015

Crna Gora ima riječ: Charlie Hebdo


Prvo pitanje pri posmatranju ove famozne Šarli zavrzlame je pitanje razloga, zašto iko u CG priča o šarliju definišući se kao ovaj ili onaj, kada ljudi, kamenjarci jednostavno ne znaju ni šta je satira ni šta je sprdnja, ni šta je otpor. O geopolitici, religijama, pravdi, društvenoj osviješćenosti - ne treba ni komentarisati crnogorsko znanje.